HUISHOUDEN


SCHOONMAAKMIDDELEN

Schoonmaakmiddelen, hebben we ze echt allemaal nodig?

Zeker niet! Waar eerst heel veel flessen stonden (schuurmiddel, dikbleek, allesreiniger, glassex, anti-kalk/vet en ga maar door) is nu ruimte overgebleven in mijn keukenkast. Mijn huis houd ik nu schoon met natuurazijn, soda (schoonmaaksoda en bakingsoda) en af en toe gebruik ik zeep. In een lege spuitfles vermeng ik 500 ml water met 150 ml natuurazijn en dit is dan een hele goede allesreiniger. De wc maak ik schoon met pure natuurazijn (ook in een spuitfles) met evt. wat baking soda in de wc-pot om goed te kunnen schrobben. Heel fijn om met zo weinig schoonmaakmiddelen het huishouden te doen, scheelt heel veel plastic flessen en het is niet chemisch!


_______________________________________________

SCHUURMIDDEL


Een effectief alternatief voor een fles schuurmiddel uit de supermarkt is bakingsoda (natriumbicarbonaat / zuiveringszout). Maak tegels, voegen, wasbak, douche, bad, potten en pannen schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven. Baking soda is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten.


_______________________________________________________________

KLEDING WASSEN 

In India en Nepal worden wasnoten al sinds eeuwen als dagelijks wasmiddel gebruikt. Wasnoten komen van de wasnotenboom (Sapindus Mukorossi) en worden na het plukken gedroogd. De schil van wasnoten bevat de stof saponinen, die net als zeep schuim vormen in water. Saponine werkt als een natuurlijke oppervlakte-actieve stof. Het verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor het makkelijker in vuile weefsels dringt.

De wasnoten bevatten geen schadelijke stoffen dus is het zeer geschikt voor baby's, kleine kinderen en mensen met allergieën en/of huidproblemen. Dit 100% plantaardig wasmiddel zorgt voor een zachte en schone was met een neutrale waslucht. Het is geschikt voor witte, bonte, wol en zijde was. Het werkt ook prima op lage temperaturen. De schillen kunnen na gebruik op de composthoop. 

Bij de witte was kan je OxyPer (vlekkenzout) toevoegen zodat de witte was ook echt wit blijft. Bij de witte / bonte was helpt baking soda voor extra waskracht (gebruik ongeveer 3 eetlepels)

Voordelen van wasnoten:
• Kleuren blijven langer mooi
• 100% plantaardig
• Milieuvriendelijk & afvalvrij
• Allergieën & parfumvrij

Hoe was je er mee? Stop 4 hele of 8 halve schillen in een wasnetje of katoenen zakje (deze kunt u los bestellen in de webshop), dichtbinden en tussen het wasgoed in de wasmachine leggen. De schillen zijn hierna nog 2x te gebruiken. Ook is het heel makkelijk om je eigen vloeibare wasmiddel te maken van deze wasnoten:

Kook 20 wasnoten in 1 liter water voor ongeveer 15 minuten tot een geelbruine vloeistof. Stamp de schillen voortdurend terwijl het aan het koken is om alle saponinen eruit te krijgen. Zeef de schillen uit de vloeistof door een fijne zeef. Bewaar de vloeistof in een schone fles. Schudden voor gebruik. Let op: de vloeistof is niet lang houdbaar en zal op den duur gaan schimmelen. Het beste is om de vloeistof in de koelkast te bewaren. Je kan het langer bewaren door azijn toe te voegen. Azijn is een fantastisch conserveermiddel en zal enkele weken toevoegen aan de houdbaarheid. Ook zou je de vloeistof kunnen invriezen. Schrijf duidelijk op de fles dat er wasmiddel in zit want de vloeistof ziet eruit als appelsap!
Wasverzachter is niet nodig. Voor een lekkere geur kunt u een beetje water en 6-8 druppels etherische oliën toevoegen in het bakje voor wasverzachter zoals lavendel, sinaasappel, citroen, dennen, etc.

Deze wasnoten verkoop ik per 150 gram in mijn webshop!
_______________________________________________________________


RECEPT VLOEIBARE ZEEP

50 gram huishoudzeep
1 eetl glycerine (verkrijgbaar bij drogist of in mijn webshop)
1 liter water

Breng een 1 liter water in een pan aan de kook. Rasp de zeep en voeg het samen met de glycerine aan het water toe. Goed roeren tot de zeep gesmolten is. Laat het mengsel een nacht staan en mix het de volgende ochtend met een staafmixer glad. Vul een handpompje met de zeep en bewaar de rest in een andere fles. 
Het handpompje staat bij mij in de keuken naast de afwasbak. Ik gebruik de vloeibare zeep dan om mijn handen te wassen en ik doe een beetje zeep in warm water om af te wassen. Dit werkt echt prima en ik gebruik daarbij een biologisch katoenen vaatdoek voor een glanzend resultaat!


7 opmerkingen:

 1. hoi Emily, klopt de verhouding wel voor de vloeibare zeep? ik heb 50 gram op 1 liter gedaan, maar het is echt superdik, en niet heel fijn om zo te gebruiken....als ik kijk naar de verhouding met gewoon wasmiddel, denk ik dat er misschien minder zeep in zou moeten voor het afwasmiddel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, de verhouding klopt voor de vloeibare zeep. Heb je er wel glycerine bij gedaan? Je kan het evt wat dunner maken door er meer kokend heet water bij te doen of met een goede staafmixer luchtig kloppen. Succes!

   Verwijderen
 2. Hoi. Ik vroeg mij af waar je je ramen mee schoonmaakt? ook met natuurazijn? En stinkt het niet heel erg als je je huis met natuurazijn schoonmaakt? ik ben zelf geen groot fan van die geur..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik laat mijn azijn trekken met lavendel of citrusschillen

   Verwijderen
 3. Wat gebruik je voor de afwas?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Emily, ik heb zelf wasmiddel gemaakt volgens het recept van Youtube. Nu werkt dat goed op het Eco-programma op 40 graden. Echter de 60 gradenwas wordt niet goed schoon(te kort programma?). Ik gebruik ook de baking soda. Heb je een tip om het toch goed schoon te krijgen? met vriendelijke groet, Erna de VRies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, misschien is het een idee om OxyPer (vlekkenzout) toe te voegen. Dat werkt erg goed om de was schoon te krijgen. Vreemd dat je programma op 40 gr wel goed schoon wast met je eigen gemaakte wasmiddel en op 60 gr niet. Je zou het eerder andersom verwachten.

   Verwijderen