vrijdag 29 januari 2016

Verpakkingsvrij winkelen

Wat is het toch heerlijk om verpakkingsvrij te winkelen! Er komen gelukkig steeds meer verpakkingsvrije/arme winkels in Nederland en België en daar ben ik echt super blij mee. Hier een overzicht van winkels waar momenteel geschept en getapt kan worden in eigen tas of glazen pot:

Opgeweckt Noord
Astraat 16
9718 CR Groningen
www.opgewecktnoord.nl

De Nieuwe Graanschuur
Bloemendalsestraat 19
3811 EP Amersfoort
www.denieuwegraanschuur.nl

GOODsONLY
Nieuwstad 23

BioLokaal
Bentheimerstraat 3
7741 JH Coevorden

Mimint
Klarestraat 1A
6811 DP Arnhem

Delicious Food
Westerstraat 24
1015 MJ Amsterdam

Natuurwinkel Zoetermeer
Pilatusdam 15 
2712 BD Zoetermeer

België:

Robuust
Reyndersstraat 2
2000 Antwerpen

Ohne
Steendam 59 
9000 Gent

Content
Tiensestraat 259
3000 Leuven
  • Mocht er een verpakkingsvrije/arme winkel niet bijstaan maar wel in dit overzicht zou moeten staan, dan hoor ik dat graag! 


vrijdag 22 januari 2016

Recept Vegaburger

Op jonge leeftijd was ik overtuigd vegetariër en in mijn pubertijd wilde ik eigenlijk ook liever geen zuivel en eieren eten omdat het niet goed voelde. Mijn ouders hebben hier uiteraard een grote rol in gespeeld. Toen ik peuter was, besloten ze geen vlees meer te gaan eten. Er waren destijds geen vleesvervangers in de supermarkt te koop, dus maakten ze zelf vegetarische burgers. Nu zijn we 36 jaar verder en maak ik net als mijn moeder mijn eigen vegetarische burgers. 
Het is even een werkje om zelf burgers te maken, maar het is zeker de moeite waard! Ze smaken heerlijk, zijn heel voedzaam en ook heel goedkoop om te maken. Vaak verwerk ik er restjes overgebleven groente in.

GIERSTBURGERS

Ingrediënten:

130 gram gierst (gierst is verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
1 bouillonblokje tuinkruiden
1 ei los geklopt (maar kan weggelaten worden)
100 gram geraspte belegen kaas
halve ui fijngesneden
beetje paneermeel
peterselie (1 eetl fijn gehakt of 1 theel gedroogde peterselie)
zout en peper naar smaak
plantaardige olie

Kook de gierst 20 min. zachtjes in een grote pan (met de deksel erop) met ongeveer 1 liter water en het bouillonblokje. Let op dat er op het laatst genoeg water in de pan blijft zitten want net als bij rijst zuigt de gierst al het water op. Na het koken in een zeef uit laten lekken en de gierst in een kom doen. Ei, kaas, ui, peterselie en de zout en peper erbij voegen en roeren. Het gierstmengsel wat steviger maken met wat eetlepels paneermeel als het te nat is, het moet wel plakkerig zijn om de vorm van een burger te kunnen krijgen.
 Paneermeel op een bord strooien, een bal maken van het mengsel en door de paneermeel laten rollen, vervolgens een beetje plat drukken zodat het eruit ziet als een burger. Herhaal dit tot het mengsel op is, je krijgt ongeveer 9 á 10 burgers, afhankelijk van de grootte. Bak de burgers aan beide kanten goudbruin in een koekenpan met wat olie.



TIP: bak in één keer veel burgers en bewaar ze na afkoelen in de vriezer, dat scheelt tijd, rommel in je keuken én afwas!

De ingrediënten die nodig zijn voor het maken van dit recept probeer ik allemaal te kopen zonder plastic verpakking. Zo wordt dit recept nog leuker om te maken omdat je geen/zo weinig mogelijk afval hebt gemaaktDit recept staat natuurlijk ook in mijn boek "Leven zonder afval", het boek staat vol met heerlijke recepten! Te bestellen via de mail: levenzonderafval@gmail.com of via bijv. bol.com



donderdag 21 januari 2016

woensdag 20 januari 2016

Bundles Wasabonnement!

Jaarlijks gooien we met z'n allen 600.000 wasmachines weg. Deze moeten weer worden vervangen en dat kost natuurlijk veel natuurlijke grondstoffen. Zonde! Het probleem is dat veel machines te snel kapot gaan, ze gaan gemiddeld 8 jaar mee. Bij Bundles gebruiken ze machines die dubbel zo lang mee gaan. En omdat ze de machines kunnen demonteren als ze stuk zijn, kan er van je oude machine weer een gloednieuw ding gemaakt worden. Upcycling! 
Klik hier voor een bundles abonnement!

Kijktip "Het einde van bezit":




dinsdag 19 januari 2016

Recept Tomaten- rode linzensoep

Heerlijk om op een koude dag als vandaag een lekkere soep te maken om warm te worden. Soep maak ik heel vaak, vooral voor de lunch en ik gebruik dan groente die nodig gegeten moet worden. Ook overgebleven rijst en pasta meng ik door de soep en kook ik een paar minuten mee. Van oud brood maak ik croutons (brood in blokjes snijden, bakken in een pan met wat olijfolie tot lichtbruin) voor in de soep. Deze tomatensoep is voor ons gezin de favoriet onder de soepen.  


Ingrediënten:

5 verse (tros)tomaten
150 gram gedroogde rode linzen
2 groente bouillonblokjes (of 2 eetlepels bouillonpoeder), of zelfgemaakte bouillon
versgemalen zwarte peper
evt extra zout
klontje boter
½ prei of 1 ui in stukjes gesneden
1 teentje knoflook
1 liter water
evt verse bieslook


Klontje boter in een pan doen en op het vuur laten smelten. Prei of ui toevoegen en op een laag vuurtje even bakken (niet bruin laten worden). Knoflook door een knoflook pers halen en toevoegen, heel even mee laten bakken. Tomaten in stukken snijden en een paar minuten in de pan, af en toe roeren. Water, rode linzen en bouillonblokjes erbij en aan de kook brengen. Laat de soep op een rustig vuurtje 10 minuten koken. In een keukenmachine of met een staafmixer de soep pureren. Nog meer water toevoegen als de soep wat te dik is. Op smaak brengen met zout en peper. Heet serveren met wat vers gehakte bieslook.

woensdag 13 januari 2016

Recept ontbijtkoek

Met dit recept ben ik zo blij, het is echt mijn favoriete recept van 2015! Zelf ontbijtkoek maken is heel makkelijk en veel lekkerder dan de ontbijtkoek uit de supermarkt. 

RECEPT ONTBIJTKOEK

250 gram roggemeel
150 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram suiker
3 eetlepels ahornsiroop, dadelstroop of appelstroop
7 gram bakpoeder
16 gram speculaaskruiden
400 ml melk (je kan ook rijstemelk of amandelmelk gebruiken)
100 gram rozijnen 

Meng de roggemeel, bloem, suiker, bakpoeder, kruiden en rozijnen door elkaar in een grote kom. Maak de melk in een pannetje heet tot het bijna kookt en haal het van het vuur. Voeg de siroop toe aan de melk en roer het erdoor. Giet de melk in het meelmengsel en roer/mix het goed door elkaar met een houten lepel tot je een mooi egaal beslag hebt.
Maak een cakeblik vet met wat olie en zeef daaroverheen bloem zodat het hele blik bedekt is met wat bloem.
Schenk het beslag in de cakeblik, leg er een vel bakpapier overheen en bak het 70 minuten lang in een voorverwarmde oven op 160 °C. Na het bakken  de ontbijtkoek uit het blik halen en op een rooster helemaal laten afkoelen.

De ingrediënten die nodig zijn voor het maken van dit recept probeer ik allemaal te kopen zonder plastic verpakking. Zo wordt dit recept nog leuker om te maken omdat je geen/zo weinig mogelijk afval hebt gemaakt! Dit recept staat natuurlijk ook in mijn boek "Leven zonder afval", het boek staat vol met heerlijke recepten! Te bestellen via de mail: levenzonderafval@gmail.com of via bijv. bol.com