Recept JAM

In de zomermaanden maak ik veel jam van vruchten uit de tuin, soms gaan we op avontuur en plukken we bijvoorbeeld bramen in het bos met de kinderen.
Zelf jam maken is heel makkelijk en vooral ook een leuk werkje om te doen. Van maar een klein kommetje vruchten kan je al heel wat jam maken. Voor dit recept kan je vruchten gebruiken zoals frambozen, bramen, bosbessen, abrikozen en pruimen. Je kan 1 soort fruit gebruiken maar ook verschillende smaken combineren, net waar je zin in hebt! Gebruik altijd mooie, rijpe vruchten, maar zeker geen overrijp of beschimmeld fruit.

Meestal kijk ik even op Google of het fruit wat ik wil gaan gebruiken om jam van te maken wel genoeg pectine bevat. Pectine is een stof in het fruit wat er voor zorgt dat de jam geleert (opstijft). Aardbeien bijvoorbeeld zijn pectinearm en dan moet je sap van 1 citroen toevoegen aan het recept omdat citroen veel pectine bevat en dan zal de jam stijf genoeg worden.

Een vaatwasser kan je goed gebruiken voor het schoon maken van glazen potten, of maak ze schoon in een heet sodasopje en daarna de potjes met heet water afspoelen. Zet de potten op hun kop op een schone theedoek en laat ze uitlekken. Deksels en rubberen ringen van weckpotten moeten even uitgekookt worden in water met azijn en daarna schoon gespoeld met wat heet water en ook laten uitlekken op de schone theedoek.                      

RECEPT JAM      (voor ongeveer 4 potten)

IngrediĆ«nten:                         

1 kg (bos)vruchten
1 kg geleisuiker
(sap van 1 citroen bij pectine arme vruchten)

Spoel de vruchten af en snijd het fruit in stukjes (bij bessen is dat niet nodig) en stop deze samen met de geleisuiker (en citroensap indien nodig) in een grote pan. Breng het al roerend aan de kook en laat het daarna nog 4 minuten koken. Doe nu een “geleerproef”: laat een druppel hete jam op een schoteltje afkoelen. Als het niet uitvloeit na het afkoelen, dan is de jam goed en zal het uiteindelijk de juiste consistentie krijgen. Zo niet, moet je de jam nog een poosje verder inkoken. De hete jam blijft vloeibaar tijdens het koken en wordt pas stevig tijdens het afkoelen.
Als de geleerproef gelukt is schep je het schuim eraf en giet je een paar eetlepels van de hete jam  in schone glazen potten. Draai de potten even rond en vul ze dan tot aan de rand (dus lekker vol zodat er zo weinig mogelijk lucht achterblijft). Sluit de potten goed en zet ze 5 minuten ondersteboven. Gebruik hierbij ovenhandschoenen want alle potten worden gloeiend heet!

Bewaar de potten op een droge en koele plek tussen de 4 en 15 °C. De jam is dan zeker 1 jaar houdbaar. 






Reacties

Populaire posts