Recept JAM
In de zomermaanden maak ik
veel jam van vruchten uit de tuin, soms gaan we op avontuur en plukken we
bijvoorbeeld bramen in het bos met de kinderen.
Zelf jam maken is heel
makkelijk en vooral ook een leuk werkje om te doen. Van maar een klein kommetje
vruchten kan je al heel wat jam maken. Voor dit recept kan je vruchten
gebruiken zoals frambozen, bramen, bosbessen, abrikozen en pruimen. Je kan 1
soort fruit gebruiken maar ook verschillende smaken combineren, net waar je zin
in hebt! Gebruik altijd mooie, rijpe vruchten, maar zeker geen overrijp of
beschimmeld fruit.
Meestal kijk ik even op
Google of het fruit wat ik wil gaan gebruiken om jam van te maken wel genoeg
pectine bevat. Pectine is een stof in het fruit wat er voor zorgt dat de jam
geleert (opstijft). Aardbeien bijvoorbeeld zijn pectinearm en dan moet je sap
van 1 citroen toevoegen aan het recept omdat citroen veel pectine bevat en dan
zal de jam stijf genoeg worden.
Een vaatwasser kan je goed gebruiken voor het schoon maken van glazen
potten, of maak ze schoon in een heet sodasopje en daarna de potjes met heet
water afspoelen. Zet de potten op hun kop op een schone theedoek en laat ze
uitlekken. Deksels en rubberen ringen van weckpotten moeten even uitgekookt
worden in water met azijn en daarna schoon gespoeld met wat heet water en ook
laten uitlekken op de schone theedoek.
Ingrediƫnten:
1 kg (bos)vruchten
1 kg geleisuiker
(sap
van 1 citroen bij pectine arme vruchten)
Spoel de vruchten af en snijd het fruit in
stukjes (bij bessen is dat niet nodig) en stop deze samen met de geleisuiker
(en citroensap indien nodig) in een grote pan. Breng het al roerend aan de kook
en laat het daarna nog 4 minuten koken. Doe nu een “geleerproef”: laat een druppel hete jam op een schoteltje afkoelen. Als het niet uitvloeit na het afkoelen, dan is de jam
goed en zal het uiteindelijk de juiste consistentie krijgen. Zo niet, moet je de jam nog een poosje verder inkoken.
De hete jam blijft vloeibaar tijdens het koken en wordt pas stevig tijdens het
afkoelen.
Als de geleerproef gelukt is schep je het schuim
eraf en giet je een paar eetlepels van de hete jam in schone glazen potten. Draai de potten even
rond en vul ze dan tot aan de rand (dus lekker vol zodat er zo weinig mogelijk
lucht achterblijft). Sluit de potten goed en zet ze 5 minuten ondersteboven.
Gebruik hierbij ovenhandschoenen want alle potten worden gloeiend heet!
Bewaar de potten op een droge en koele plek
tussen de 4 en 15 °C. De jam is dan zeker 1 jaar houdbaar.
Reacties
Een reactie posten