vrijdag 28 maart 2014

In de tuin



Met de kinderen 2 weken geleden van alles gezaaid (spinazie, rucola, komkommer en mais) en de mini plantjes doen het goed. Ook al hebben we maar een kleine tuin, het is heerlijk om zelf groente en fruit te kweken



zaterdag 15 maart 2014

Nieuw: WORKSHOPS!



Vanaf april 2014 ga ik 2 verschillende workshops geven!

Workshop 1.

VERZORGINGSPRODUCTEN maken (deodorant, tandpasta en lippenbalsem)
     - max. aantal deelnemers per workshop 6 personen

Workshop 2.

BIJENWASDOEKEN maken (alternatief voor plastic- of aluminiumfolie om voedsel in te bewaren)
     - max. aantal deelnemers per workshop 4 personen



Workshop VERZORGINGSPRODUCTEN

DATA:

Vrijdag 2 mei 9.30u tot 11.30u

Vrijdag 16 mei 9.30u tot 11.30u

Vrijdag 13 juni 9.30u tot 11.30u

Vrijdag 4 juli 9.30u tot 11.30u

Workshop BIJENWASDOEKEN

DATA:

Vrijdag 9 mei 9.30u tot 11.30u

Vrijdag 23 mei 9.30u tot 11.30u

Vrijdag 20 juni 9.30u tot 11.30u



Waar? In Baarn, bij mij thuis

Kosten? € 15,00 per persoon incl. koffie/thee en iets lekkers + alles wat je maakt mag je mee naar huis nemen :)

Aanmelden kan via de mail: levenzonderafval@gmail.com

maandag 3 maart 2014

5 basisprincipes om afval te verminderen



Door 5 basisprincipes te volgen lukt het ons bijna iedere week weer om zonder al te veel tijd en moeite bijna geen afval te maken. Het geeft enorm veel voldoening om te zien dat je echt een verschil kan maken!
1. Weigeren
Weiger producten te kopen die voor afval zorgen of waar een alternatief voor te vinden is. Het weigeren van producten in een verpakking is soms lastig maar wel het meest belangrijkste onderdeel om afval te voorkomen. Wat je niet in huis haalt; daar heb je dan ook geen afval van!
1383437_528144403918257_1926319507_n
2. Verminderen
Gedreven door aanbiedingen en het grote aanbod producten, kopen we vaak te veel en ook producten die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben! 

Door het verbruik van producten te verminderen kan je efficiĆ«nter en bewuster leven. Het resulteert ook in het versimpelen van je leven waarbij het meer gaat om kwaliteit dan kwantiteit en meer om de beleving dan materiĆ«le spullen.


3. Hergebruik

Een product of verpakking hergebruiken in zijn orginele staat zorgt ervoor dat je de levensduur van het product verlengt. Dit is beter dan het product gelijk recyclen. Geef een product een nieuwe bestemming, een 2e leven. Bijvoorbeeld een verpakking van een product opnieuw gebruiken, eerst denken: kan ik hier nog wat mee? Met een beetje creativiteit kunnen veel verpakkingen opnieuw gebruikt worden. Voorbeelden voor hergebruik zijn: een eierdoosje opnieuw gebruiken door losse eieren te kopen, een leeg jampotje afwassen en als bewaarpotje gebruiken of zelf jam maken. Het is zonde om verpakkingen (plastic bakjes, glazen potjes of flessen direct weg te gooien.
1553447_626846520720236_226706484_oTIP: Maak je eigen afwasmiddel en hergebruik je oude plastic fles.


4. Recyclen
Alles wat je niet meer kan hergebruiken proberen te recyclen door afval gescheiden in te leveren door karton, papier, glas, plastic, blik, verf, kleding/stof. Door materialen te recyclen worden ze niet uit hun bruikbare levenscyclus gehaald. Anders wordt het op de vuilstort gedumt of verbrand.
5. Composteren
Het voorkomen van afval eindigt bij het composteren van de rest. Composteren is de natuurlijke manier van recyclen. Wij gebruiken een composthoop in de tuin om al het groente- en fruitafval te composteren, maar je kan natuurlijk ook je groene kliko gebruiken.
Bovenstaande principes staan in een belangrijke hierarchie: allereerst is het belangrijk om na te denken voordat je een bepaald product koopt, daarna gaat het om minder consumeren en hergebruik. Recycling komt daarna pas aan de beurt omdat het energie kost om materiaal te verzamelen, fijn te maken en er nieuwe producten van te maken.